Can't get my web site

Questions/comments on general hosting issues and/or the WebNameHost site

Moderator: rsutc

nhacker
Posts: 1
Joined: 2003 07 29 0541

Can't get my web site

Postby nhacker » 2003 08 15 0634

My web site has been visible just fine until recently. Now, if I try to access it with
name.com, the system says there is no such site, or some such gibberish. Also, I can't get my email. But if I use either 162.42.131.36/~username or WebNameHost/~username, I can see it just fine. On my computer at work there is no problem. What gives? This is just like when the domain was new.

rsutc
Posts: 185
Joined: 2003 07 22 1023
Location: Bradner BC
Contact:

Re: Can't get my web site

Postby rsutc » 2003 08 15 0645

nhacker wrote:My web site has been visible just fine until recently. Now, if I try to access it with
name.com, the system says there is no such site, or some such gibberish. Also, I can't get my email. But if I use either 162.42.131.36/~username or WebNameHost/~username, I can see it just fine. On my computer at work there is no problem. What gives? This is just like when the domain was new.


There are three possible reasons why a web site may become inaccessible:
1. The box hosting it might be down. This hasn't happened for several months, and that was for maintenance.
2. The network between you and the box is down. This happens frequently, and is usually because someone is attacking a machine somewhere in either your net neighbourhood or that of the box. However, in this case you wouldn't be able to get the account at all. Such problems last for between a few hours and a few days.
3. Most likely what has happened in your case was that a temporary net outage (which can take many forms) took place and a machine between you and the WebNameHost box in question decided your site wasn't there. This result, unfortunately, can be stored (cached) at any number of intermediate stops so that the next query results not in a check back to WebNameHost for the current status, but instead, the intermediate machine looks in its own cache and says "hey, I checked this before; there's no such account" and it tells you that. In all liklihood, people served by other ISPs than yours can see the site just fine.

The solution in the latter case:
a. use WebNameHost/~username for now and wait 1-3 days. The problem will go away by itself.
b. contact the technical support people at your ISP and ask them to clear their DNS cache. If they were the ones caching the bad result, the problem should go away immediately. If it was a machine farther up the chain, this solution may not work.

Note that there are tools accessible from the WebNameHost site to check on the styatus of your site and trace a route to it from various places so you can usually determine if the site is really down.


Return to “Web Hosting”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron